فهرست مطالب

گیاه پزشکی کاربردی - سال دهم شماره 1 (پیاپی 29، شهریور 1400)

نشریه گیاه پزشکی کاربردی
سال دهم شماره 1 (پیاپی 29، شهریور 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فریبا اردشیر*، پیمان نامور، قاسم عسکری یزدی، احمد حیدری، وحیده مهدوی صفحات 1-7
    اثر کنه کش آبامکتین (اگریمک گلد® 4/8% SC,) برای کنترل کنه های تارتن دولکه ای Tetranychus urticae Koch در گلخانه های خیار دو شهر یزد و جیرفت بررسی شد. کنه کش آبامکتین (اگریمک گلد®) با غلظت های 185/0 و 200/0 در هزار، با کنه کش های تترادیفون (تدیون® 5/%7EC,) و اسپیرومسیفن (ابرون® 24% SC,) مقایسه شد. نمونه برداری و شمارش کنه های زنده از سطح زیرین برگ ها در فواصل یک روز قبل از سم پاشی و سپس 3، 7، 14 روز بعد از سم پاشی انجام شد. تجزیه آماری توسط نرم افزار SAS در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی انجام شد. در هر دو شهر، آبامکتین در روزهای 3، 7 و 14 روز پس از سم پاشی تاثیر بالایی روی مرگ و میر کنه داشت و تاثیر اسپیرومسیفن بیشتر از تترادیفون بود. در استان یزد تیمار آبامکتین با غلظت های 185/0 و 200/0 در هزار در روزهای 3، 7 و 14 بعد از سم پاشی با تاثیر 100 درصد و در جیرفت 79/92 تا 48/99 درصد کنه ها را کنترل کرد. اسپیرومسیفن در یزد 1/66 تا 5/99 درصد مرگ و میر داشت ولی در جیرفت در روز سوم 100 درصد و سپس در روز 14 تاثیر کاهشی (78/%98) داشت. بررسی باقی مانده کنه‎کش آبامکتین با دوزهای 185/0 و 200/0 در هزار در نمونه های خیار تا یک هفته پس از سم پاشی نشان داد که باقیمانده ای در خیار وجود نداشت. لذا دوره کارنس پیشنهادی شرکت سینجنتا قابل قبول بوده و با توجه به نتایج کارایی سنجی، توصیه می شود از دوز 185/0 در هزار این کنه کش برای کنترل کنه دولکه ای در خیار گلخانه ای استفاده شود.
    کلیدواژگان: آبامکتین، دوره کارنس، خیار گلخانه ای، کنه تارتن، کنترل شیمیایی
  • سمیرا خدایاری*، فاطمه حقی، اسماعیل علیزاده صفحات 9-16
    کرم های طوقه بر (Agrotis spp.) آفاتی خاکزی از راسته Lepidoptera و خانواده Noctuidae هستند که با تغذیه و قطع ساقه های گیاهان جوان از محله طوقه خسارت شدیدی را به محصولات کشاورزی وارد می کنند. در این تحقیق گونه های جنس Agrotis در یک فصل زراعی طی سال 1399 در سه مزرعه چغندرقند با وسعت تقریبا دو هکتار در مناطق جنوب شرقی و شمال غربی شهرستان نقده استان آذربایجان غربی با استفاده از تله های فرمونی و نوری مورد بررسی قرار گرفت. سپس تعداد نسل گونه غالب در مزرعه تعیین شد. نمونه ها به صورت هفتگی جمع آوری و جهت شناسایی به مرکز تحقیقات گیاهپزشکی کشور ارسال شد. سپس گونه غالب در هر مزرعه تعیین گردید. 5 گونه آگروتیس به اسامیAgrotis segetum ، A. ipsilon و A. exclamationis ، A. sp. near herzogi و A. spinifera شناسایی شد. گونه  A. segetumبه عنوان گونه غالب در هر سه مزرعه مورد مطالعه شناخته شد. بر اساس داده های حاصل از  نمونه برداری ها، مشخص شد این آفت دارای سه نسل در طی یک فصل زراعی بود. جمعیت نسل اول از اواخر فروردین ماه شروع و در نیمه دوم اردیبهشت ماه به اتمام رسید. دو نسل بعدی این آفت به ترتیب در خرداد ماه (نسل دوم) و تیر ماه (نسل سوم) ظاهر شدند. تراکم جمعیت آفت در نسل دوم با میانگین تعداد 98/0±8/16 تخم، 7/1±7/14 لارو و 8/1±11 شفیره در 10 بوته آلوده از سایر نسل ها بیشتر بود.
    کلیدواژگان: Agrotis، گونه غالب، چغندرقند، تعداد نسل، آذربایجان غربی
  • زهرا چهاردهی دامغان، سیامک یوسفی سیاهکلرودی*، ندا خردپیر صفحات 17-22
    حلزون ها یکی از مهم ترین گروه های خسارت زا به محصولات کشاورزی محسوب می شوند. حلزون گونه Physa acuta به عنوان یک گونه مهاجم در باغات، سبزی کاری ها و بالاخص مزارع برنج از اهمیت خاصی برخوردار است. در این تحقیق ضمن بررسی گونه های نرم تنان حاشیه رودخانه جاجرود در شرق استان تهران، این گونه از چهار ایستگاه فشم، سعید آباد، خجیر و پاکدشت در طول رودخانه جاجرود گزارش گردید. طبق مشاهدات در ماه های فصل تابستان هیچ نمونه ای از این گونه جمع آوری نشد و نمونه های جمع آوری شده در ماه های فصول بهار و پاییز تفاوت معنی داری از نظر صفات ریخت شناسی نشان ندادند. وجود این گونه در منطقه حاشیه رودخانه جاجرود هشداری برای احتمال حمله این گونه مهاجم به مزارع و باغات حاشیه رودخانه محسوب می شود.
    کلیدواژگان: رودخانه جاجرود، Physa acuta، نرم تن
  • عیسی جبله*، عصمت مالداری کندر، محمد سیرجانی صفحات 23-31

    کرم خوشه خوار انگور Lep., Tortricidae) Lobesia botrana ) یکی از مهم ترین آفات باغ های انگور در ایران و جهان است. فرمون جنسی نقش مهمی در ردیابی و کنترل این آفت داشته و برای به دست آوردن بهترین زمان سمپاشی و جلوگیری از سمپاشی های بی رویه، راهکاری اجتناب ناپذیر است. در این مطالعه، تغییرات جمعیت کرم خوشه خوار انگور و زمان اوج پرواز حشرات در نسل های مختلف با نصب تله فرمونی در باغ مرکز تحقیقات شهرستان کاشمر استان خراسان رضوی در سال 1399 بررسی گردید. در این مطالعه، چهار نقطه اوج پرواز حشرات کامل ثبت گردید. اولین اوج پرواز در 24 فروردین به دست آمد و سپس با یک کاهش در 12 خرداد به اوج پرواز دوم رسید و بعد از این پیک در 16 تیر، اوج پرواز سوم اتفاق افتاد و سرانجام در 14 شهریور، چهارمین نقطه اوج پرواز مشاهده گردید. بعد از آخرین پیک، با توجه به کاهش تدریجی دما و پایین آمدن میانگین دما از حداقل آستانه حرارتی، فعالیت پرواز شب پره ها کاهش و از اواسط مهر ماه به بعد میزان شکار تله ها متوقف گردید. همچنین نتایج نشان داد که بیشترین درصد خسارت مربوط به نسل سوم و کمترین درصد خسارت مربوط به نسل اول کرم خوشه خوار انگور L. botrana بود. بنابر نتایج توصیه می شود اولین سمپاشی اختصاصی علیه کرم خوشه خوار انگور در منطقه برای نسل های دوم و سوم، 5-7 روز بعد از تشکیل اوج پرواز باشد .

    کلیدواژگان: تغییرات دمایی، تعداد نسل، فرمون جنسی، تله فرمونی، پیک پرواز
  • سیده معصومه هاشمی نیا*، محمدرضا همایونی، محسن نوری صفحات 33-42

    در هر منطقه، برای انجام هرگونه عملیات زراعی، مدت زمان مناسبی تعریف می شود. سمپاشی از مهم ترین عملیات کشاورزی در مرحله داشت محسوب شده و می بایست ضمن کنترل نمودن انواع علف های هرز، بیماری ها و آفات، از مصرف بی رویه سموم جلوگیری شود. به نظر می رسد برای رسیدن به این هدف، تعیین زمان مناسب عملیات سمپاشی و برآورد تعداد روز های مناسب و مجاز برای این عملیات با لحاظ نمودن اطلاعات هوا شناسی ضروری باشد. در این پژوهش برای عملیات سمپاشی، چهار عامل محدود کننده شامل میزان بارندگی، سرعت وزش باد، میانگین دما و رطوبت نسبی در نظر گرفته شد و محدوده مجاز هریک از آن ها تعیین گردید. در ادامه به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، هر ماه به شش قسمت پنج روزه تقسیم شد و در بازه روز های مشخص شده و مطابق اطلاعات هوا شناسی مربوط به 24 سال (1397- 1373) و همچنین با در نظر گرفتن عوامل محدود کننده، تعداد روز های کاری مشخص گردید و در ادامه از آزمون t جهت تعیین حدود احتمالی میانگین ها استفاده شد. طبق نتایج، در بین عوامل محدود کننده، درجه حرارت از بیشترین تاثیر جهت تعیین تعداد روز های کاری مناسب به منظور اجرای عملیات سمپاشی برخوردار بود و طبق این عامل، کل روز های مناسب، 9/11 روز در یک فصل زراعی تعیین گردید. در همین راستا و به تفکیک، تعداد روز های مناسب جهت مبارزه شیمیایی با علف های هرز پهن برگ و نازک برگ، شته ها، ملخ ها، سن و پروانه خوشه خوار به ترتیب 9/17، 4/19، 2/21، 9/11 و 9/16 روز در یک فصل زراعی محاسبه شد.

    کلیدواژگان: روز های کاری، سمپاشی، گندم، مدیریت ماشین های کشاورزی
  • تابان صفرزاده خسروشاهی، فرشاد رخشنده رو*، توماس کانتو، غلامرضا صالحی جوزانی صفحات 43-57
    در این تحقیق اثر کنترل کنندگی عصاره اتانولی گیاهان دارویی بید، بومادران و گزنه بر میزان آلودگی ویروس موزاییک خیار (CMV-Fny) در شرایط گلخانه ای مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور گیاهچه های خیار به صورت مکانیکی توسط ویروس CMV-Fny مایه کوبی شدند. عصاره اتانولی گیاهان اشاره شده به صورت مستقیم و با غلظت های مشخص ppm200، ppm800 و ppm1000 به محیط ریزوسفر در گلدان ها اضافه شد. آلودگی گیاهچه های خیار با CMV-Fny در برگ های مایه کوبی شده و تازه رشد یافته توسط آزمون های الایزا مستقیم (DAS-ELISA) در روز های 3، 6، 9 و 12 بعد از مایه کوبی مورد ارزیابی قرار گرفت. سنجش فعالیت اختصاصی آنزیم پراکسیداز  (POX)در گیاهچه های نمونه هایی که بیشترین میزان کنترل ویروس را در 12 روز بعد از آلودگی نشان داده بودند، انجام پذیرفت و میزان بیان ژن Inhibitor of viral replication (IVR) در آنها به کمک پی سی آر نیمه کمی (sq-RT-PCR) سنجش شد. نتایج الایزا نشان داد تیمار گیاهچه های خیار با عصاره اتانولی هر سه گیاه مورد بررسی، باعث کاهش معنی دار تیتر پروتیین  CMVدر برگ های بالغ مایه کوبی شده و جوان تازه رشد یافته و همچنین شاخص شدت بیماری زایی (DSI) تا 12 روز پس از مایه کوبی در آنها در مقایسه با شاهد منفی کاهش یافته است. بیشترین میزان کاهش تیتر CMV در برگ های مایه کوبی شده و تازه رشد یافته با کاربرد غلظتppm 1000 عصاره اتانولی و ppm200 بومادران در زمان 12 روز پس از مایه زنی به دست آمد. همچنین میزان بیان ژن IVR و فعالیت اختصاصی POX در گیاهچه های خیار تیمار شده با هر یک از عصاره ها افزایش یافت که می تواند بیانگر فعال شدن دفاع سیستمیک در نمونه های تیمار شده باشد.
    کلیدواژگان: فعالیت ضد ویروسی، گیاهان دارویی، میزان آلودگی، آنزیم دفاعی، مقاومت سیستمیک
|
  • Fariba Ardeshir *, Peyman Namvar, Ghasem Askari Yazdi, Ahmad Heidari, Vahideh Mahdavi Pages 1-7
    The effect of acaricide Abamectin (Agrimec Gold® SC, 8.4%) was investigated to control the two-spotted spider mite Tetranychus urticae on cucumber in greenhouses in Yazd and Jiroft. Abamectin (Agrimec Gold®) at two doses of 0.185 and 0.200 ml/lit was compared by Tetradifon (Tedion® EC, 2 ml/lit) and Sperimesifen (Oberon® SC, 0.5 ml/lit). Sampling and counting of live mites on the lower surface of the leaves were done at one day before and 3, 7 and 14 days after spraying respectively. Statistical analysis was conducted using SAS software with randomized complete block design. Results in both cities showed Abamectin had high mortality of mites at 3, 7 and 14 days after spraying and the effect of Sperimesifen was higher than Tetradifon. In Yazd province Abamectin treatment at doses of 0.185 and 0.200 ml/lit showed 100 percent mortality on mites at 3, 7 and 14 days after spraying and in Jiroft, efficacy of two doses were 92.79-99.48 % of mortality. In Yazd, efficacy of the sperimesifen was 66.1-99.5 percent but in Jiroft on day 3 Sperimesifen had caused 100 % of mite mortality and then decreased to 98.78% on day 14 after spraying. Investigation of preharvest interval of Abamectin at doses of 0.185 and 0.200 ml/lit in cucumber samples showed that 7 days after spraying is acceptable according to the Syngenta company claim, so based on efficiency test, it is recommended to use a dose of 0.185/lit of this acaricide to control TSSM in greenhouse cucumbers.
    Keywords: Abamectin, chemical control, Greenhouse cucumbers, Tetranychus urticae, preharvest interval
  • Samira Khodayari *, Fatemeh Haghi, Esmaeil Alizadeh Pages 9-16
    Cutworms (Agrotis spp.), are insects from order Lepidoptera and family Noctuidae which damage crops by feeding or cutting the stems of seedlings at or below the growing point. In this study, the Agrotis species in sugar beet fields were identified in Naghadeh city of West Azerbaijan province during 2020 using pheromone and light traps. Then the number of its generations in the field was determined. Three fields with 2 hectar space for each were selected in Southeastern and Northwestern of Naghadeh. Samples were collected weekly from pheromone and light traps and sent to the Research Center of Plant Protection of Iran for identification. Five Agrotis species were identified totally. Agrotis segetum, A. ipsilon (Hufnagel), A. spinifera Hubner., A. exclamationis L. and A. sp. near herzogi Rebel. A. segetum was the dominant species in all of the studied fields. Data showed that this pest had 3 generations during one crop season in the studied area. The first generation was showed up from the end of April and reached its peak in the second half of May. The next two generations of this pest were completed in late June and late July, respectively. The mean density of pest were as 16.8 eggs, 14.7 larvae and 11 pupae on 10 infected plants showed the highest peak during the second generation.
    Keywords: Agrotis, Dominant species, Sugar beet, Generation, West Azarbaijan
  • Zahra Chahardehi Damghan, Siamak Yousefi Siahkalroudi *, Neda Kheradpir Pages 17-22
    Molluscs are among the most important group of agricultural plant pests. Physa acuta, as an invasive species in horticulture, vegetables and specially rice farms takes a serious attention. In this study, through sampling from four pints in Jajroud River including Fasham, Saeed Abad, Khojir and Pakdasht, the species was reported from all the sampling points. There were no samples collected in summer season and samples collected in spring and autumn showed no significant difference in morphological features. The presence of the species would be considered as an alarm for further invasion to farms and gardens along the riverside.
    Keywords: Jajrood River, Physa acuta, mollusca
  • Isa Jabaleh *, Esmat Maldari Kondor, Mohammad Sirjani Pages 23-31

    Lobesia botrana (Lep., Tortricidae) is one of the most important pests of vineyards in Iran and the world. Sex pheromone plays an important role in tracking and controlling this pest and is inevitable to get the best time for spraying and prevent indiscriminate spraying. In this study, changes in the population density of grape-eating larvae and the peak time of insect flight in different generations of the species were investigated by installing pheromone traps in the garden of Kashmar Research Center in Khorasan Razavi province through 2020. In this study, four peak points of adult insect flight were recorded. The first flight peak was reached on April 15, and then reached the peak of the second flight with a decrease on June 3, and after this peak on July 7, the peak of the third flight occurred, and finally on September 5, the fourth peak of the flight was observed. After the last peak, due to the gradual decrease in temperature and lowering of the average temperature from the minimum thermal threshold, the flight activity of moths decreased and from mid-October onwards, the trap hunting stopped. The results also showed that the highest percentage of damage was related to the third generation and the lowest percentage of damage was related to the first generation L. botrana. It is recommended that the first specific spraying against grape clusters in the region for the second and third generations could be 5-7 days after the formation of the flight peak.

    Keywords: Temperature Changes, Number of generations, sex pheromone, pheromone trap, Flight peak
  • Seyedeh Hasheminia *, MohammadReza Homayuni, Mohsen Nouri Pages 33-42

    Spraying is one of the most important agricultural operations in protection stage. It should be prevented from immoderate application of these pesticides/herbicides, while weeds, pathogens and insects are controlled in this stage. Apparently, establishing an appropriate time for spraying operation, estimating the number of required and approved days for this operation as well as weather observations are quiet necessary to achieve this target. In this study, four limiting factors including rain, wind speed, temperature and relative humidity were considered for spraying operation and the approved ranges were determined accordingly. To data analysis, each month is divided into six Five-day sections. According to weather observations related to 24 years (1994–2018), the numbers of working days were determined within the appointed ranges, considering the limiting factors. T test is then employed to determine probable average ranges. Based on the results, among the limiting factors, temperature was the most effective factor to determine the number of working days for spraying operation. According to this, totally 11.9 days were appropriate for this operation in a crop season. In this regard, the total number of days for chemical control of thin-leaf and broad-leaf weeds, aphids, grasshoppers, bugs and Hadena basilinea were 17.9, 19.4, 21.2, 11.9 and 16.9 days in a crop season, respectively.

    Keywords: Working days, Spraying, Wheat, Agricultural machinery management
  • Taban Safarzadeh Khosroshahi, Farshad Rakhshandehroo *, Tomas Canto, Gholamreza Salehi Jouzani Pages 43-57
    In this research the antiviral activity of medicinal plants including Weeping willow, Yarrow and Common Nettle ethanolic extracts against CMV-Fny infection in cucumber plant was explored under the greenhouse conditions. To this end, cucumber seedlings were mechanically inoculated with the CMV-Fny. The extract of the mentioned plants was added directly into the plants' rhizosphere at 200 ppm, 800 ppm and 1000 ppm concentrations. CMV-infection level in inoculated as well as young grown leaves was tested by DAS-ELISA in 3, 6, 9 and 12 days post-inoculation. Peroxidase (POX) enzyme activity was assessed for the cucumber seedlings which showed maximum virus inhibition at 12 days post-inoculation and the expression level of inhibitor of viral replication (IVR) gene was also examined by semi-quantitative RT-PCR (sq-RT-PCR) method for them at this time. ELISA results indicated that at 12 days after virus inoculation, CMV-Fny protein titer in inoculated and young grown leaves as well as disease severity index (DSI) decreased in cucumber seedlings treated with the plant extracts compared to the negative control. The most decreased level of CMV-titer observed 12 days at mature inoculated and young leaves by applying 1000 ppm concentration of nettle and 200 ppm of yarrow extracts. The expression level of IVR gene and POX enzyme specific activity increased in treated cucumber seedlings at 12 days post inoculation, represent a systemic resistance activity against CMV-infection, after extracts treatment.
    Keywords: Antiviral Activity, Medicinal plant, infection level, defense enzyme, systemic resistance